آیا اغلب احساس گرفتگی و کیپ شدن گوش دارید؟ بیشتر اوقات این احساس پس از چند ساعت یا چند روز ناپدید میشود، اما گاهی اوقات میتواند ادامه داشته باشد و علامت وجود اختلال یا مشکل در گوش و حلق و بینی باشد. عوامل متعددی می توانند باعث ایجاد گرفتگی و کیپ شدن گوش شوند. این عوامل یا در گوش خارجی یا در گوش داخلی رخ می دهند. درمان های مختلفی برای رفع کیپ شدن گوش وجود دارد. یکی از این روش های درمانی، شستشوی گوش در منزل یا در مراکز درمانی قابل انجام مانند مرکز تهران درمان می باشد. اگر به دلیل آلودگی هوا، مشکلات جسمی، توانایی حرکتی محدود خود یا بیمارتان نمیتوانید به مراکز درمانی مراجعه کنید، تماس با یک مرکز خدمات پرستاری حرفه ای مانند مرکز خدمات پرستاری تهران درمان پاسخگوی نیاز های شما در این زمینه خواهد بود. در این مقاله سعی شده تا علت گرفتگی و کیپ شدن گوش و راهکار های درمانی آن به صورت کامل مورد بررسی قرار بگیرد.
علت گرفتگی گوش چیست؟
مواقعی وجود دارد که شما عمداً گوشهایتان را میبندید، به انگشتان یا هر وسیله دیگری جهت خارش گوش یا خارج کردن جرم فکر می کنید. با این که مجرای گوش شما تمیز به نظر میرسد اما باز هم احساس گرفتگی و کیپ شدن گوش دارید، علت گرفتگی گوش چیست؟ علت این انسداد می تواند از جرم گوش گرفته تا آلرژی به عفونت های ویروسی مانند کووید باشد. در اینجا 6 مورد از رایج ترین دلایلی که باعث می شوند گرفتگی و کیپ شدن گوش، اتفاق بیفتد، آورده شده است:
عفونت گوش میانی
کودکان و بزرگسالانی که دچار عفونت گوش میانی می شوند ممکن است به دلیل تجمع مایع در پشت پرده گوش، احساس گرفتگی گوش را تجربه کنند. اگرچه این عارضه معمولاً خود به خود برطرف می شود، اما می تواند دردناک باشد. اگر درد شدید شد، متوجه ترشح مایع شدید یا علائم برای بیش از یک روز ادامه داشتند، فورا به پزشک مراجعه کنید.
فشار سینوس ها
فشار سینوس ها می تواند باعث کاهش شنوایی موقت، گرفتگی و کیپ شدن گوش شود؟ حفره های سینوسی – فضاهای توخالی واقع در استخوان های نزدیک بینی و بین چشم ها هستند که در کنار کانال گوش قرار دارند. هنگامی که در حفره های سینوسی دچار التهاب می شوند، این می تواند باعث تورم شیپور استاش شود. هنگامی که این اتفاق می افتد، اتصال بین گوش میانی و گلو بسته می شود و به پرده گوش فشار وارد می کند و باعث ایجاد احساس گرفتگی و کیپ شدن گوش می شود.
بیماری منیر و اختلالات تعادل
افراد مبتلا به بیماری های گوش داخلی، مانند منیر، ممکن است به دلیل عدم تعادل مایعات در گوش داخلی، گرفتگی و کیپ شدن گوش تجربه کنند. اگر این مشکل با سرگیجه، وزوز گوش یا کاهش شنوایی همراه باشد، باید به دنبال کمک پزشکی باشید.
جرم گوش
جرم گوش یک راه برای محافظت از گوش است. چسبندگی آن باعث می شود تا آلاینده ها جذب شده و به صورت طبیعی و راحت از مجرای گوش خارج شوند. این می تواند علت گرفتگی گوش راست یا گوش سمت چپ باشد. با این حال، جرم گوش گاهی اوقات و به دلایل مختلفی ممکن است در مجرای گوش گیر کند یا اندازه تغییر نماید و بر توانایی شنوایی شما تأثیر بگذارد.
عفونت گوش خارجی
اولین مراحل عفونت گوش خارجی، احساس گرفتگی گوش است. در برخی موارد، ممکن است ترشح نیز وجود داشته باشد.
ضربه مغزی
صدمات ضربه ای به سر می توانند علت گرفتگی گوش سمت چپ یا راست باشند که اغلب با کم شنوایی نیز همراه هستند.
علت گرفتگی گوش در خواب
موم گوش، وقتی به پهلو می خوابید، به سمت پایین حرکت کرده و در مجرای گوش گیر می کند. وقتی از خواب بلند می شوید مجرای گوش شما نمی تواند تخلیه را به درستی انجام دهد، بنابراین احساس گرفتگی یا کیپ شدن گوش می کنید. فراموش نکید هنگام خواب به دلیل اینکه گوش به سمت پایین قرار می گیرد و به دلیل نیروی گرانش موم یا مایع در گوش جمع می شود و در نهایت موجب گرفتگی و کیپ شدن گوش ها خواهد شد.
کیپ شدن گوش و کرونا
از آنجایی که کووید-۱۹ یک ویروس تنفسی است، گاهی اوقات میتواند باعث احتقان، فشار سینوسی و گوش درد شود، درست مانند سرماخوردگی که میتواند باعث گرفتگی و انسداد گوش ها شود. علائم شایع ویروس کرونا شامل خستگی، گلودرد، سرفه، تب و لرز است. با این حال، به نظر می رسد، علایم نوع دلتا و امیکرون بیشتر شبیه سرماخوردگی باشند و منجر به گرفتگی گوش و گوش درد شوند. در موارد بسیار نادر، این ویروس با کاهش شنوایی ناگهانی مرتبط است.
درمان کیپ شدن گوش
برای درمان گرفتگی گوش قبل از هر چیز باید علت آن را مشخص کرد. بنابراین بهتر است به پزشک مراجعه کرده تا داروهای لازم برای مقابله از عفونت و آلرژی داده شود .با این حال بسیاری از درمان های خانگی وجود دارند که می توان برای رفع گرفتگی و کیپ شدن گوش از آن ها بهره برد.
درمان خانگی گرفتگی گوش
جویدن آدامس یا مکیدن آب نبات
جویدن آدامس یا مکیدن آب نبات می توانند ترشح بزاق را زیاد کرد ه و باعث می شوند شما مرتب آب دهان خود را قورت دهید. هنگامی که آب دهان خود را قورت می دهید، ماهیچه های شما به طور خودکار برای باز کردن شیپور استاش کار می کنند . این لوله گوش میانی را به پشت بینی شما متصل می کند. باز کردن شیپور استاش باعث می شود فشار در گوش میانی به تعادل برسد و احساس گرفتگی یا کیپ شدن گوش کمتر شود.
خمیازه کشیدن
خمیازه کشیدن نیزبه باز شدن شیپور استاش کمک می کند. اگر نمی توانید خمیازه بکشید، یک خمیازه ساختگی را امتحان کنید. در حین دم و بازدم دهان خود را کاملا باز کنید.
انجام دادن مانور والسالوا
سوراخ های بینی خود را با انگشتان خود بفشارید. سعی کنید گونه های خود را خنثی یا کشیده نگه دارید. در مرحله بعد، هوا را به آرامی از سوراخ های بینی خود عبور دهید. این تولید فشاردر پشت بینی، باز کردن شیپور استاش کمک کند.
استفاده از یک پارچه یا پد شستشوی گرم
اگر گرفتگی و کیپ شدن گوش مربوط به عفونت باشد، نگه داشتن یک پارچه شستشوی گرم یا پد حرارتی سرپوشیده روی گوش ممکن است به کاهش درد کمک کند. قرار دادن آن روی صورت ممکن است به کاهش فشار سینوسی مر بوط به عفونت کمک کند.
ضد احتقان بینی
باز کردن انسداد مجاری بینی می تواند به رفع گرفتگی گوش کمک کند. از ضد احتقان بینی OTC استفاده می کنید، اما این نباید بیش از 3 روز متوالی طول بکشد.
کورتیکواستروئیدهای بینی
بسیاری از استروئیدهای بینی OTC وجود دارد که می توانید امتحان کنید. استروئیدهای بینی ممکن است با کاهش میزان التهاب در مجاری بینی به باز کردن انسداد گوشها کمک کنند. این می تواند به حرکت آزادتر هوا در هر دو شیپور استاش کمک کند و فشار را در گوش ها به تعادل برساند.
قطره گوش
برای درمان گرفتگی و کیپ شدن گوش می توانید همچنین از انواع قطره های گوش جهت رفع این مشکل استفاده کنید. بهترین قطره برای گرفتگی گوش قطره گلیسیرین فنیکه است. البته پزشک ممکن است بر اساس علت گرفتگی قطره های دیگری مانند قطره بتامتازون، جنتامایسین، سیپروفلوکساسین و… را نیز تجویز کند. برای استفاده از هر نوع قطره گوش بهتر است از قبل با پزشک مشورت کنید.
شستشوی گوش
اگر علت گرفتگی و کیپ شدن گوش مربوط به جرم گوش باشد می توان از طریق شستشوی گوش در منزل و یا مراکز درمانی مشکل و اختلال ایجاد شده را رفع نمود. برای این منظور شما می توانید با مرکز خدمات پرستاری تهران درمان تماس بگیرید تا در اسرع وقت پزشکان حرفه ای ماهر برای این منظور اعزام شوند. جهت مشاوره و آگاهی با خدمات این مرکز می توانید به پیج اینستاگرام تهران درمان مراجعه کرده یا از طریق شماره های موجود در سایت اقدام نمایید.