درمان گرفتگی و کیپ شدن گوش

گرفتگی گوش
درمان درد انسداد گوش

آیا اغلب احساس گرفتگی و کیپ شدن گوش دارید؟ بیشتر اوقات این احساس پس از چند ساعت یا چند روز ناپدید می‌شود، اما گاهی اوقات می‌تواند ادامه داشته باشد و علامت وجود اختلال یا مشکل در گوش و حلق و بینی باشد. عوامل متعددی می توانند باعث ایجاد گرفتگی و کیپ شدن گوش شوند. این عوامل یا در گوش خارجی یا در گوش داخلی رخ می دهند. درمان های مختلفی برای رفع کیپ شدن گوش وجود دارد. یکی از این روش های درمانی، شستشوی گوش در منزل یا در مراکز درمانی مانند مرکز تهران درمان قابل انجام می باشد. اگر به دلیل آلودگی هوا، مشکلات جسمی، توانایی حرکتی محدود خود یا بیمارتان نمی‌توانید به مراکز درمانی مراجعه کنید، تماس با یک مرکز خدمات پرستاری حرفه‌ ای مانند مرکز خدمات پرستاری تهران درمان پاسخگوی نیاز های شما در این زمینه خواهد بود. در این مقاله سعی شده تا علت گرفتگی و کیپ شدن گوش و راهکار های درمانی آن به صورت کامل مورد بررسی قرار بگیرد.

مشاوره تلفنی شستشو گوش
تلفن ویزیت متخصص گوش در منزل

علت گرفتگی گوش چیست؟

مواقعی وجود دارد که شما عمداً گوش هایتان را می‌بندید، به انگشتان یا هر وسیله دیگری جهت خارش گوش یا خارج کردن جرم فکر می‌ کنید. با این که مجرای گوش شما تمیز به نظر میرسد، اما باز هم احساس گرفتگی و کیپ شدن گوش دارید، علت گرفتگی گوش چیست؟ علت این انسداد می تواند از جرم گوش گرفته تا آلرژی به عفونت های ویروسی مانند کووید (کرونا) باشد. در اینجا 6 مورد از رایج‌ ترین دلایلی که باعث می‌ شوند گرفتگی و کیپ شدن گوش، اتفاق بیفتد، آورده شده است:

عفونت گوش میانی

 کودکان و بزرگسالانی که دچار عفونت گوش میانی می شوند ممکن است به دلیل تجمع مایع در پشت پرده گوش، احساس گرفتگی گوش را تجربه کنند. اگرچه این عارضه معمولاً خود به خود برطرف می شود، اما می تواند دردناک باشد. اگر درد شدید شد، متوجه ترشح مایع شدید یا علائم برای بیش از یک روز ادامه داشتند، فورا به پزشک مراجعه کنید.

فشار سینوس ها

فشار سینوس ها می‌ تواند باعث کاهش شنوایی موقت، گرفتگی و کیپ شدن گوش شود. حفره های سینوسی، فضاهای توخالی واقع در استخوان های نزدیک بینی و بین چشم ها در جمجمه هستند که در کنار کانال گوش قرار دارند. هنگامی که در حفره های سینوسی دچار التهاب می شوند، می تواند باعث التهاب و تورم شیپور استاش (سینوزیت) شود. هنگامی که این اتفاق می افتد، اتصال بین گوش میانی و گلو بسته می شود و به پرده گوش فشار وارد می کند و باعث ایجاد احساس گرفتگی و کیپ شدن گوش می شود.

بیماری منیر و اختلالات تعادل

افراد مبتلا به بیماری های گوش داخلی، مانند منیر، ممکن است به دلیل عدم تعادل مایعات در گوش داخلی، گرفتگی و کیپ شدن گوش تجربه کنند. اگر این مشکل با  سرگیجه، وزوز گوش یا کاهش شنوایی همراه باشد، باید به دنبال کمک پزشکی باشید.

جرم گوش

جرم گوش یک راه برای محافظت طبیعی از گوش است. چسبندگی آن باعث می شود تا آلاینده ها جذب شده و به صورت طبیعی و راحت از مجرای گوش خارج شوند. تجمع زیاد موم گوش می تواند علت گرفتگی گوش راست یا گوش سمت چپ باشد. با این حال، جرم مومی گوش گاهی اوقات و به دلایل مختلفی ممکن است در مجرای گوش گیر کند یا اندازه آن تغییر نماید و بر میزان توانایی شنوایی تأثیر منفی بگذارد.

عفونت گوش خارجی

اولین مراحل عفونت گوش خارجی، احساس گرفتگی گوش است. در برخی موارد، ممکن است ترشح نیز وجود داشته باشد.

ضربه مغزی

صدمات ضربه‌ ای به سر می‌ توانند علت گرفتگی گوش سمت چپ یا راست باشند که اغلب با کم شنوایی و سوت کشیدن نیز همراه هستند.

گرفتگی گوش موقت

گاهی اوقات با تغییر ارتفاع و عمدتا فشار محیط پیرامونی مانند موارد زیر، گوش فرد دچار گرفتگی مقطعی شده و با گذشت زمان برای فرصت عادت کردن بدن به شرایط جدید، از تاثیر تغییر فشار وارده، به مرور کاسته میشود.

  • غواصی
  • صعود به قله کوه مرتفع
  • مسافرت هوایی با هواپیما و هلی کوپتر
  • اوج گرفتن آسانسور و رفتن به طبقات آسمانخراش ها
  • زیر آب بردن سر در هنگام شنا در دریا و استخر

علائم گرفتگی گوش

گرفتگی گوش و کیپ شدن گوش یا بطور عامیانه سنگین شدن گوش، با تغییر ارتفاع و فشار محیطی، میتواند با علایم و نشانه های زیر، شایع و بارز باشد.

  • سر درد
  • درد گوش
  • احساس پری در گوش میانی
  • شنیدن صداهای کاذب
  • سوت کشیدن گوش
  • کم شدن شنوایی
علت گرفتگی گوش چیست؟
رفع گرفتگی گوش

علت گرفتگی گوش در خواب

موم گوش، وقتی به پهلو می خوابید، به سمت پایین (داخل مجرای گوش) حرکت کرده و در مجرای گوش گیر می کند. وقتی از خواب  بلند می شوید مجرای گوش شما نمی تواند تخلیه را به درستی انجام دهد، بنابراین احساس گرفتگی یا کیپ شدن گوش می کنید. فراموش نکید هنگام خواب به دلیل اینکه گوش به سمت پایین قرار می گیرد و به دلیل نیروی گرانش موم یا مایع در گوش جمع می شود و در نهایت موجب گرفتگی و کیپ شدن گوش ها خواهد شد.

کیپ شدن گوش و کرونا

از آنجایی که کووید-۱۹ (کرونا)، یک ویروس تنفسی است، گاهی اوقات می‌تواند باعث احتقان، فشار سینوسی و گوش درد شود، درست مانند سرماخوردگی که می‌تواند باعث گرفتگی و انسداد گوش‌ ها شود. علائم شایع ویروس کرونا شامل خستگی، گلودرد، سرفه، تب و لرز است. با این حال، به نظر می رسد، علایم نوع دلتا و امیکرون بیشتر شبیه سرماخوردگی باشند و منجر به گرفتگی گوش و گوش درد شوند. در موارد بسیار نادر، این ویروس با کاهش شنوایی ناگهانی مرتبط است.

درمان کیپ شدن گوش

برای درمان گرفتگی گوش قبل از هر چیز باید علت آن را مشخص کرد. بنابراین بهتر است به پزشک مراجعه کرده تا داروهای لازم برای مقابله با عفونت و آلرژی داده شود .با این حال بسیاری از درمان های خانگی وجود دارند که می توان برای رفع گرفتگی و کیپ شدن گوش از آن ها بهره برد.

درمان کیپ شدن گوش
گرفتگی گوش با تجمع جرم مومی

درمان گرفتگی گوش

گوش به دلیل تجمع موم یا تغییر فشار هوا ممکن است دچار گرفتگی یا انسداد شود. در این صورت فرد صداها را به صورت نامفهوم خواهد شنید. این مورد می‌تواند بسیار آزاردهنده باشد، البته گرفتگی گوش در بسیاری موارد ممکن است پس از چند ساعت یا چند روز خود به خود رفع ‌شود، اما اگر همچنان گرفتگی گوش وجود داشته باشد باید اقدامات درمانی صورت بگیرد. اقدامات درمانی بنا به علت انسداد گوش متفاوت خواهند بود. از آنجایی که گوش ها، بینی و گلو (حلق) به هم متصل هستند، مشکل در یک ناحیه اغلب به ناحیه دیگری نیز سرایت خواهد کرد. یکی از مهمترین دلایلی گرفتگی گوش ها انسداد شیپور استاش در اثر سرماخوردگی است.

شیپور استاش لوله ای است که حفره بینی و پشت گلو را به یکدیگر متصل می‌کند. هنگام سرماخوردگی، آنفولانزا یا سایر عفونت‌های مربوط به سینوزیت، مخاط به جای سرریز شدن در گلو داخل گوش میانی گیر می کند و این موجب انسداد در گوش می‌شود. در صورت عدم درمان، انسداد ناشی از عفونت می‌تواند باعث انتشار باکتری یا ویروس به داخل گوشی میانی شده و به مرور به پرده گوش آسیب برساند و تعادل و شنوایی را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین درمان به موقع گرفتگی گوش بسیار مهم است. از آنجا که سرماخوردگی نقش مهمی در ایجاد انسداد گوش دارد، در ادامه بیشتر درمان گرفتگی گوش در اثر سرما خوردگی پرداخته شده است.

درمان گرفتگی گوش در سرماخوردگی

آنتی هیستامین ها و ضد احتقان ها می‌توانند به کاهش فشار و رفع گرفتگی گوش کمک کنند. در صورت وجود عفونت، پزشک بعد از معاینه، آنتی بیوتیک تجویز می‌کند. مسکن های بدون نسخه نیز می‌توانند گوش درد را تسکین دهند. در اکثر موارد داروها به صورت قطره تجویز می‌شوند. قطره در مجرای گوش ریخته می‌شود. پس از اطمینان از رفع عفونت ممکن است جهت پاکسازی گوش از جرم، شستشو یا ساکشن گوش نیز انجام شود. هیچ اقدامی در درمان نباید به صورت خودسرانه انجام شود، بنابراین قبل از مصرف هر دارو با پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مشورت نمایید.

درمان گرفتگی گوش در اثر سرماخوردگی
گرفتگی گوش و سرما خوردگی

درمان خانگی گرفتگی گوش در اثر سرماخوردگی

علاوه بر درمان‌های دارویی برای رفع گرفتگی گوش می توان از سایر درمان های خانگی نیز کمک گرفت. برخی از این درمانها به شرح زیر هستند:

  • کمپرس گرم

 برای این منظور کافیست که حوله یا کیسه آب گرم را روی گوش کیپ شده بگذارید. این امر باعث می‌شود تا جریان خون با سرعت بیشتری حرکت کرده و درمان بهتر انجام شود. از طرفی کیسه آب گرم می‌تواند درد ناشی از عفونت را نیز تسکین دهد.

  • اسپری جوش شیرین

جوش شیرین به دلیل خاصیت قلیایی که دارد می‌تواند احتقان ناشی از عفونت‌های سینوسی را به خوبی درمان کند. برای این کار کافیست مقداری جوش شیرین را به آب جوشیده شده اضافه کنید و پس از سرد شدن با قطره چکان چند قطره از محلول را در گوش کیپ شده بریزید.

  • بخور اکالیپتوس

اکالیپتوس از مهمترین گیاهان دارویی و یک ضدعفونی کننده خوب محسوب می‌شود. به همین دلیل می‌تواند در رفع گرفتگی و احتقان مجاری تنفسی کمک کند. کافیست مقداری اکالیپتوس را داخل آب جوش ریخته و بخار حاصل را استنشاق کنید.

  • غرغره کردن آب نمک

یک راه آسان برای کاهش مخاط بینی و گوش محسوب میشود. برای این منظور مقداری نمک را با آب جوشیده سرد شده اضافه کنید و به مدت چند ثانیه (حدود 4 ثانیه) غرغره کرده و سپس آن را تف کنید.

  • روغن نعناع یا روغن درخت چای

برای درمان گرفتگی گوش میتوان از روغن درخت چای و روغن نعنا استفاده کرد. کافیست چند قطره از این روغن ها را داخل گوش ریخته و بعد از گذشت حدود نیم ساعت، گوش را به آهستگی پاک کنید. این مورد باعث می‌شود تا آلودگی و جرم ها راحت تر، از گوش خارج شوند.

درمان گرفتگی گوش چپ

تمامی روش‌های درمانی ذکر شده برای رفع گرفتگی گوش چپ نیز کاربرد دارند. علاوه بر موارد ذکر شده، راهکارهای زیر هم میتوانند تاثیر مثبت در رفع انسداد گوش و درمان خانگی تاثیر مثبت داشته باشد:

  • خمیازه کشیدن
  • جویدن آدامس
  • خوردن غذا
  • باز کردن و بستن دهان
  • استنشاق با محلول آب نمک رقیق
  • استفاده از سیر
درمان گرفتگی گوش چپ
مداوای گرفتگی گوش در خانه

ضد احتقان بینی

باز کردن انسداد مجاری بینی می تواند به رفع گرفتگی گوش کمک کند. اگر از ضد احتقان بینی OTC استفاده می کنید، اما این مورد نباید بیش از 3 روز متوالی طول بکشد.

کورتیکواستروئیدهای بینی

بسیاری از استروئیدهای بینی OTC وجود دارد که می توانید امتحان کنید. استروئیدهای بینی ممکن است با کاهش میزان التهاب در مجاری بینی به باز کردن انسداد گوش‌ها کمک کنند. این می تواند به حرکت آزادتر هوا در هر دو شیپور استاش کمک کند و فشار را در گوش ها به تعادل برساند.

قطره گوش

برای درمان گرفتگی و کیپ شدن گوش می توانید همچنین از انواع قطره های گوش جهت رفع این مشکل استفاده کنید. بهترین قطره برای گرفتگی گوش قطره گلیسیرین فنیکه است. البته پزشک ممکن است بر اساس علت گرفتگی قطره های دیگری مانند قطره بتامتازون، جنتامایسین، سیپروفلوکساسین و… را نیز تجویز کند. برای استفاده از هر نوع قطره گوش بهتر است از قبل با پزشک مشورت کنید.

شستشوی گوش

اگر علت گرفتگی و کیپ شدن گوش مربوط به جرم گوش باشد می توان از طریق شستشوی گوش در منزل و یا مراکز درمانی مشکل و اختلال ایجاد شده را رفع نمود. برای این منظور شما می توانید با مرکز خدمات پرستاری تهران درمان تماس بگیرید تا در اسرع وقت پزشکان حرفه ای ماهر برای این منظور اعزام شوند. جهت مشاوره و آگاهی با خدمات موسسه می توانید به پیج اینستاگرام تهران درمان مراجعه کرده یا از طریق شماره های موجود در سایت(صفحه تماس با ما) اقدام نمایید.

درمان خانگی گرفتگی گوش

روش های درمان خانگی گرفتگی گوش شامل 4 مورد زیر می شود که به توضیح هر کدام می پردازیم:

  • جویدن آدامس یا مکیدن آب نبات

جویدن آدامس یا مکیدن آب نبات می توانند ترشح بزاق را زیاد کرده و باعث می شوند شما مرتب آب دهان خود را قورت دهید. هنگامی که آب دهان خود را  قورت می دهید، ماهیچه های شما به طور خودکار برای باز کردن شیپور استاش کار می کنند . این مجرای لوله ای، گوش میانی را به پشت بینی متصل می کند. باز کردن شیپور استاش باعث می شود فشار در گوش میانی به تعادل برسد و احساس گرفتگی گوش یا کیپ شدن گوش، کمتر شود.

  • خمیازه کشیدن

خمیازه کشیدن نیز به باز شدن شیپور استاش کمک می کند. اگر نمی توانید خمیازه بکشید، یک خمیازه ساختگی را امتحان کنید. در حین دم و بازدم دهان خود را کاملا باز کنید.

  • انجام دادن مانور والسالوا

سوراخ های بینی خود را با انگشتان خود بفشارید. دهان را بسته، سعی کنید گونه های خود را خنثی یا کشیده نگه دارید. در مرحله بعد، سعی کنید هوا را به آرامی از سوراخ های بینی و مجرای متصل به آن در گوش خود، عبور دهید. این تولید فشار در پشت بینی و مجرای گوش میانی، میتواند به باز کردن لوله شیپور استاش در گوش میانی کمک کند.

  • استفاده از یک پارچه یا پد شستشوی گرم

اگر گرفتگی و کیپ شدن گوش مربوط به عفونت باشد، نگه داشتن یک پارچه شستشوی گرم یا پد حرارتی سرپوشیده روی گوش ممکن است به کاهش درد کمک کند. قرار دادن آن روی صورت ممکن است به کاهش فشار سینوسی مرتبط با عفونت کمک کند.

نشانی کوتاه صفحه:
اشتراک گذاری:
4.8/5 - (14 امتیاز)
مطالب مرتبط :
ارسال دیدگاه و طرح سوال :

3 دیدگاه دربارهٔ «درمان گرفتگی و کیپ شدن گوش»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت ، استفاده از سرویس ریکپچای گوگل الزامی است که منوط به خط مشی رازداری و شرایط استفاده گوگل است.

من با این قوانین موافقم.

پیمایش به بالا

درخواست فوری

در موقعیتی اورژانسی هستید و به خدمات ما نیاز دارید؟
با تهران درمان تماس بگیرید یا فرم زیر را تکمیل نمایید

logo

تلفن های تماس تهران درمان به صورت 24 ساعته :

رفتن به محتوا