سکته گوش

سکته گوش
سکته گوش بزرگسالان

یکی از مشکلات رایج پزشکی در سنین بالا سکته گوش است. اگر نگران ابتلا خود یا والدین سالمند خود به این عارضه هستید، بهتر است در مورد آن اطلاعات لازم را کسب نمایید. مرکز خدمات پرستاری تهران درمان با هدف آگاهی بخشی بیشتر و پاسخ به نگرانی‌های شما، مقاله زیر را مطابق با آخرین نکات پزشکی روز دنیا به رشته تحریر درآورده است.

مشاوره تلفنی و درخواست خدمات پرستاری در منزل
تلفن ویزیت متخصص گوش در منزل

سکته گوش یک نوع کم شنوایی شدید و ناگهانی است که در سنین بالا رخ می‌دهد. البته افراد در هر سنی مستعد ابتلا به این عارضه هستند، اما با افزایش سن احتمال سکته در گوش نیز بیشتر می‌شود. بعد از این عارضه ممکن است بیمار احساس ناشنوایی در یکی از گوش‌های خود داشته باشد البته این می‌تواند هر دو گوش را دچار ناشنوایی کند. ابتدا کم شنوایی رخ می‌دهد و در مدت کمتر از ۷۲ ساعت ناشنوایی به صورت ناگهانی و کامل اتفاق می‌افتد. سکته که در گوش اتفاق می‌افتد باعث می‌شود تا عملکردهای فرد برای انجام کارهای روزانه کاهش پیدا کند، زیرا این مشکل با سرگیجه ناگهانی، وزوز و حتی درد گوش همراه است. حتی اگر روش صحیح استفاده از گوش پاک کن را می‌دانید بهتر است گوش را دستکاری نکنید. در مراحل ابتدایی ممکن است بسیاری از این علائم جدی گرفته نشوند، زیرا فرد فکر می‌کند به دلیل وجود جرم مجرای گوش مسدود شده و شاید بتوان تنها با یک شستشوی گوش در خانه شرایط را بهبود بخشید اما این راه حل بدون حضور دکتر در منزل یا مراکز درمانی می‌تواند باعث شود تا شدت علائم بیشتر شود. بنابراین بسیار مهم است که در صورت هرگونه علامتی در گوش به خصوص در سنین بالا سریع به پزشک مراجعه نمایید تا علت اصلی بیماری تشخیص داده شده و اقدامات درمانی به سرعت آغاز شوند.

سکته گوش چقدر خطرناک است؟ آیا این می‌تواند تهدید کننده زندگی فرد باشد؟ علت، عوارض و نحوه درمان این بیماری چیست؟ اگر به دنبال پاسخ این سوالات هستید و کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید این مطلب را تا انتها دنبال کنید.

شما می توانید به پیج اینستاگرام تهران درمان با نام TehranDarman مراجعه کرده و در مورد خدمات ارائه شده توسط نیروهای متخصص مجموعه اطلاعات لازم را کسب نمایید. برای مشاوره حضوری کافیست به آدرس تهران، خیابان بهار شمالی، بالاتر از طالقانی، ساختمان 219 بهار، طبقه 3، واحد 12 مراجعه کنید. فرم مشاوره رایگان در صفحه تماس با ما ، مشاوره آنلاین از طریق چت پشتیبانی؛ و شماره تلفن های زیر نیز میتواند پل ارتباطی شما با مجموعه باشند:

لوگو tehrandarman
یاری برای سلامتی

سکته گوش چیست؟

برخی از افراد وقتی از خواب بیدار می‌شوند قادر به شنیدن نیستند. این عارضه می‌تواند موقت بوده و سریع رفع شود، اما اگر این کاهش شنوایی حتی در یک گوش بیش از یک روز ادامه داشته باشد، یک شرایط حاد و خطرناک محسوب می‌شود و می‌تواند فرد را در معرض خطر سکته مغزی قرار دهد. سکته گوش در واقع کاهش شنوایی حسی عصبی است که به صورت ناگهانی اتفاق می‌افتد. سکته مغزی می‌تواند یکی از علت‌های اصلی این بیماری باشد.  سکته مغزی زمانی اتفاق می‌افتد که رگ خونی که خون را به مغز می‌رساند در اثر لخته مسدود شود یا پاره شود. این امر مغز را از دریافت اکسیژن و مواد مغذی مورد نیاز خود مسدود می‌کند و در نتیجه سلول ها از بین میروند. اگر سکته مغزی در مناطقی از مغز که مسئول کمک به شنوایی هستند رخ دهد این آسیب دائمی شنوایی به همراه خواهد داشت. هر چه فردی که از سکته مغزی رنج می‌برد درمان را به تاخیر بیندازد، خطر آسیب طولانی مدت بیشتر می‌شود. افراد ممکن است پس از سکته از تغییرات فیزیکی مانند ضعف و فلجی در یک طرف بدن، اسپاسم و خستگی و تغییرات شناختی مانند مشکلات ارتباطی، مشکلات گفتاری، ناتوانی در کنترل عضلات صورت و چالش های حافظه رنج ببرند. علاوه بر این چالش‌های فیزیکی و شناختی، مبتلایان به سکته مغزی معمولاً از دست دادن شنوایی را تجربه می‌کنند. افراد حتی ممکن است دچار سکته گوش شوند.

سکته گوش چیست؟
سکته گوش

مردان بیشتر از زنان در معرض خطر این بیماری قرار دارند. این بیماری یک وضعیت اورژانسی است که اگر به سرعت تشخیص داده شود در همان دو هفته ابتدایی میتوان درمان را به شکل کاملاً موثری آغاز کرد و نتایج درمان با موفقیت بالایی همراه خواهد بود. اگر تشخیص علائم و درمان به تاخیر بیفتد بهبود مجدد شنوایی برای بیماران مشکل‌ خواهد شد و فرد دچار  ناشنوایی دائمی خواهد شد.

آیا سکته گوش خطرناک است؟

کم شنوایی ناگهانی به نوعی از کاهش شنوایی گوش گفته می‌شود که بدون هشدار و بدون هیچ دلیل مشخصی شروع می‌شود و طی 24 ساعت تا سه روز ادامه می‌یابد. سکته گوش می‌تواند یک تجربه ترسناک باشد. این بیماری زمانی می‌تواند خطرناک باشد که سکته مغزی علت اصلی به وجود آمدن آن باشد. با اینکه پزشکان سکته مغزی را یکی از عوامل موثر در سکته گوش می‌دانند اما همچنان علت قطعی این عارضه ناشناخته است و تحقیقات در این زمینه همچنان ادامه دارد. برای کاهش خطر در صورت بروز سکته مغزی علائم بیمار را مرتب چک نمایید. اگر سوت کشیدن گوش، وزوز و یا هر ناهنجاری در آن بیمار را آزار می‌دهد بهتر است برای تشخیص و ادامه درمان به پزشکان متخصص مراجعه نمایید.

علت سکته گوش چیست؟

کم شنوایی در اندام شنوایی گوش داخلی (حلزون گوش) یا در عصب شنوایی ایجاد می‌شود، بنابراین گوش میانی یا خارجی نقشی در ابتلا به این عارضه ندارند. اکثر موارد کم شنوایی ناگهانی در سنین پایین تر ویروسی هستند و اکثر بیماران با استروئیدها درمان می‌شوند. بیماران با درجات خفیف کم شنوایی معمولا بهبود می‌یابند. علیرغم این واقعیت که کم شنوایی ناگهانی یک بیماری نسبتاً شایع است که موضوع تحقیقات بالینی قابل توجهی بوده است، کم شنوایی ناگهانی یا سکته گوش همچنان برای پزشک و بیمار آزاردهنده است، زیرا اغلب نمی‌توان علت آن را تعیین کرد، درمان همیشه مؤثر نیست، زیرا اطلاعات لازم در مورد علت آن در دسترس نیست. در بسیاری از موارد نمی‌توان علت کم شنوایی را با قطعیت مشخص کرد.

علت سکته گوش چیست؟
دلایل بروز سکته گوش

با این  وجود بر اساس تحقیقات انجام شده علت سکته گوش میتواند به صورت زیر باشد:

علل اولیه سکته گوش

  • عفونت ویروسی (اعتقاد بر این است که ویروس ها شایع ترین علت کاهش شنوایی ناگهانی هستند)
  • سکته مغزی
  • از دست دادن جریان خون (ایسکمی) به گوش داخلی
  • پارگی غشای گوش داخلی

علل ثانویه بروز سکته گوش

  • سکته گوش یا کاهش شنوایی ناگهانی  می‌تواند نشانه‌ای از یک بیماری زمینه ای باشد؛ مانند: بیماری منیر (اختلال در تعادل مایعات در گوش داخلی)
  •  بیماری گوش داخلی خود ایمنی (زمانی که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافت های گوش داخلی حمله می‌کند)
  •  تومور عصب شنوایی (نوروم آکوستیک)، البته  تومورها بسیار نادر هستند و با MRI می‌توان آنها را رد کرد.

سکته گوش چه علائمی دارد؟

بیمارانی که دچار سکته گوش می‌شوند ممکن است علائم زیر را تجربه کنند:

  • گوش درد ناگهانی
  • شنیدن صدای وزوز یا سوت در گوش
  • احساس انسداد یا کاهش شنوایی
  • استفراغ و حالت تهوع
  • احساس پری و سنگینی گوش

اگر هر کدام از این علائم را تجربی می کنید باید بلافاصله به پزشک مراجعه نمود پزشک در ابتدا برای تشخیص قطعی ممکن است از آزمایشات شنوایی استفاده کند. اگر میزان شنوایی در هر دو طرف گوش 30 دسی بل باشد این نشان دهنده کم شنوایی ناگهانی است. آزمایشات تصویربرداری رزونانس مغناطیسی برای بررسی وجود تومور نیز ممکن است درخواست شود.

عوارض سکته گوش

پس از سکته گوش ممکن است بیمار نسبت به صدا حساس شود این عارضه جانبی پرشنوایی نامیده می‌شود، زیرا اساساً مغز نمی‌تواند با مقدار اطلاعات حسی که دریافت می‌کند هماهنگی داشته باشد. این مشکل می‌تواند بر تمرکز هنگام سخنرانی تاثیر گذاشته با بیقراری، تکانشگری و تکرار یک کلمه بارها و بارها همراه باشد.

برای پیشگیری از هرگونه علائم و عوارض سکته گوش باید به دنبال یک سبک زندگی سالم بود. در صورت ابتلا به آنفولانزا اقدامات درمانی را سریع انجام داد تا ویروس باعث آسیب گوش نشود. برای پیشگیری از این شرایط ممکن است پزشکان بهترین آنتی بیوتیک برای عفونت گوش بزرگسالان را در نظر بگیرند. استرس و مشکلات روحی می‌توانند گردش خون را دچار اختلال کرده و به مویرگ‌ها آسیب برسانند. بنابراین بهتر است از شرایط و محیط استرس ها دوری شود. هنگام شنا مراقب آب رفتن در گوش باشید، زیرا این موضوع میتواند شرایط را برای ایجاد عفونت مستعد نماید.

کاهش شنوایی ناگهانی چگونه درمان می‌شود؟

بسیاری از بیماران مبتلا به کم شنوایی ناگهانی در ابتدا با تشخیص دیگری مانند عفونت گوش یا نهفتگی موم مواجه می‌شوند و اقدام به جرم گیری گوش یا ساکشن گوش کنند، بنابراین ماهیت واقعی مشکل آنها ممکن است  دیرتر تشخیص داده شود و درمان مناسب به تعویق بیفتد. با این حال، در برخی موارد حتی با درمان سریع، بیماران ممکن است بهبود نیابند و کاهش شنوایی ممکن است دائمی باشد.

به طور کلی پذیرفته شده است که  استروئیدها (کورتیزون) که به صورت خوراکی طی 1 تا 2 هفته مصرف می‌شوند، تنها سودمندترین درمان برای کاهش شنوایی ناگهانی هستند، اگرچه در هر مورد سبب بهبودی کامل نمیشوند. گاهی اوقات یک دوز اضافی از استروئیدها مستقیماً به گوش تزریق می‌شود، اما این همیشه به بهبود شنوایی منجر نمی‌شود.

بسته به یافته‌ها و علت مشکوک کاهش شنوایی، درمان کم شنوایی گوش به تشخیص و نظر پزشک انجام خواهد شد. آنتی اکسیدان‌ها باعث بهبودی گوش داخلی می‌شوند. مانند درمان عفونت گوش و سرگیجه ناشی از آن در بزرگسالان  ممکن است از داروهای ضد ویروسی نیز برای درمان سکته گوش استفاده ‌شود هر چند که اثر بخشی بسیار کمی دارند. برای کنترل سکته مغزی یا ایسکمی از داروهای رقیق کننده خون نیز استفاده می‌شود.

درمان سکته گوش
درمان ناشنوایی ناشی از سکته گوش

پارگی پرده گوش داخلی نیز بعد سکته باید فوری درمان شود. در موارد خاص، بر اساس علت شناسایی شده درمان‌های خاص آغاز می‌شوند. به عنوان مثال، AIED با استروئیدها یا سرکوب کننده های ایمنی، بیماری منیر با دیورتیک ها و رژیم غذایی کم نمک، نوروم آکوستیک با جراحی یا رادیوتراپی درمان می‌شود. اکثر پزشکان توافق دارند که درمان ها زمانی موثرترین نتایج را به همراه دارند که در اولین فرصت ممکن پس از بروز علائم شروع شوند.

سخن پایانی

سکته گوش یا همان کاهش کم شنوایی ناگهانی گوش یک عارضه تقریباً ناشناخته است. با این وجود این می‌تواند نشان دهنده یک بیماری جدی به نام سکته مغزی باشد. عفونت‌های ویروسی، بیماری‌های مختلف گوش، وجود تومور و… می‌توانند در ابتلا به سکته گوش نقش داشته باشند. تشخیص و درمان به موقع می تواند از حاد شدن شرایط و ناشنوایی پیشگیری کند. از همین رو بهتر است بیمار در صورت مشاهده هرگونه علائم سریع به پزشک مراجعه نماید. مرکز خدمات پرستاری تهران درمان با در اختیار داشتن کادر حرفه‌ای از بهترین پرستاران و پزشکان به شما کمک خواهد کرد تا در اولین فرصت اقدامات درمانی مفید و موثر را برای بیمار انجام دهید.

برای ارتباط با این مجموعه می‌توانید به پیج اینستاگرام تهران درمان مراجعه کرده و به صورت غیر حضوری اطلاعات لازم را در مورد خدمات این مرکز کسب نمایید. برای مشاوره حضوری کافیست با هماهنگی و وقت قبلی تماس بگیرید؛ همچنین میتوانید به اطلاعات تماس تلفنی و مشاوره رایگان آنلاین، در صفحه (تماس با ما)، دسترسی داشته باشید.

 

نشانی کوتاه صفحه:
اشتراک گذاری:
مطالب مرتبط :
ارسال دیدگاه و طرح سوال :

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت ، استفاده از سرویس ریکپچای گوگل الزامی است که منوط به خط مشی رازداری و شرایط استفاده گوگل است.

من با این قوانین موافقم.

پیمایش به بالا

درخواست فوری

در موقعیتی اورژانسی هستید و به خدمات ما نیاز دارید؟
با تهران درمان تماس بگیرید یا فرم زیر را تکمیل نمایید

logo

تلفن های تماس تهران درمان به صورت 24 ساعته :

Skip to content